Κάθε φορά που ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι βρίσκει τρόπο να χτυπήσει επικοινωνιακά την κυβέρνηση, πάντοτε ο Τσίπρας βγάζει έναν άσσο από το μανίκι του και τον εκθέτει ανεπανόρθωτα. Αυτό ζούμε 3,5 χρόνια τώρα.

Η προσχώρηση των έξι βουλευτών στην κυβερνητική πλειοψηφία αποτέλεσε αναμφίβολα μια μεγάλη στρατηγική νίκη του Αλέξη Τσίπρα έναντι του αντιπάλου του, Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού ακύρωσε το νέο του βασικό επιχείρημα περί «κυβέρνησης μειοψηφίας», η οποία δήθεν στηρίζεται σε «βουλευτές – ρετάλια».

Ο λόγος είναι απλός. Αν ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίσει να χαρακτηρίζει «ρετάλια» τους βουλευτές που δήλωσαν ότι θέλουν να προσμετράται η ψήφος τους σε αυτές των 145 βουλευτών της συμπολίτευσης, στην ουσία θα χαρακτηρίζει το ίδιο και τους Θεοχάρη, Φωτήλα, Μάρκου και Κατσιαντώνη, που νωρίτερα εγκατέλειψαν τα κόμματά τους και πήγαν στη ΝΔ. Με απλά λόγια, ο Τσίπρας έκανε αυτό που νωρίτερα είχε κάνει και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, κουρελιάζοντας έτσι -για άλλη μια φορά…- τη «γαλάζια» ρητορική, που όσο εύκολα σχεδιάζεται, τόσο εύκολα καίγεται μετά από λίγο.

Το ίδιο ζήσαμε –θυμίζω- κατά την πρώτη δύσκολη αξιολόγηση, τότε που ο Κ. Μητσοτάκης, υπό τις διαβεβαιώσεις Σόιμπλε, επένδυσε τα πάντα στην πεποίθησή του ότι δεν θα κλείσει ποτέ, πιστεύοντας ακράδαντα τότε ότι θα ζήσει το όνειρο της «αριστερής παρένθεσης», που του είχε εντρυφήσει ο Σαμαράς! Ομως, η αξιολόγηση έκλεισε, χωρίς νέα μέτρα για το λαό. Oπως άλλωστε και η δεύτερη.

Το ίδιο ζήσαμε, επίσης, με την υπόθεση της οριστικής ρύθμισης του χρέους. Ο Κ. Μητσοτάκης –παρασυρμένος, ξανά, από τη γοητεία Σόιμπλε- έστησε όλη του την επιχειρηματολογία στην πεποίθησή του ότι ο Τσίπρας δεν θα κατάφερνε να κάνει το χρέος μας βιώσιμο. Ομως, σήμερα το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, γιατί συμφωνήθηκε (και υλοποιείται) η οριστική ρύθμισή του.   

Το ίδιο ζήσαμε με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, πάνω στο οποίο ο Κ. Μητσοτάκης βάσισε όλη του τη ρητορική περί τετάρτου μνημονίου. Ομως, ο Τσίπρας πέτυχε να ακυρώσει το μέτρο, σε συμφωνία με τους δανειστές, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον Μητσοτάκη στο ακροατήριό του.

Oπως τον εξέθεσε στο δικό του ακροατήριο και σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την Εκκλησία, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί έναν καλοπροαίρετο συνομιλητή της, παρά την περί του αντιθέτου «γαλάζια ρητορική». Oπως συνέβη με τις παροχές προς την κοινωνία ή ακόμα και με την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε από τη Βουλή.

Φυσικά, δεν πρέπει να αγνοήσουμε και την κίνηση-ματ της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Μόλις «έχτισε» ο Κ. Μητσοτάκης όλο του τον αντιπολιτευτικό αρνητισμό πάνω στο θέμα της «μακεδονικής εθνότητας», που δήθεν παραχωρούσε η συμφωνία στους γείτονες, ήρθε ο ίδιος ο Ζάεφ να τον «αδειάσει» παταγωδώς, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι η συμφωνία σε καμία περίπτωση δεν μιλά για εθνότητα και χαρίζοντας στον αρχηγό της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης μια πολιτική ήττα, που θα τη θυμάται για χρόνια.

Φτάνουμε, έτσι, στην τελευταία εξέλιξη, της κυβερνητικής πλειοψηφίας που απαριθμεί και πάλι 151 βουλευτές, κλείνοντας τον κύκλο των χαμένων γαλάζιων προσδοκιών ή των μεγάλων γαλάζιων διαψεύσεων.

Κάθε φορά που ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι βρίσκει τρόπο να χτυπήσει επικοινωνιακά την κυβέρνηση, πάντοτε ο Τσίπρας βγάζει έναν άσσο από το μανίκι του και τον εκθέτει ανεπανόρθωτα. Αυτό ζούμε 3,5 χρόνια τώρα. Κι ας φωνάζουν τα συστημικά media, σαν τον Αδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας τα αντίθετα. Για όποιον θέλει να δει τη μεγάλη, την πραγματική εικόνα, οι ήττες του Κ. Μητσοτάκη στο πολιτικό πεδίο είναι συντριπτικές. Αλλά και στο οικονομικό, επίσης:

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβλεπε ύφεση στην οικονομία. Τελικά, έχουμε 7 συνεχόμενα τρίμηνα με ανάπτυξη. Αναπτυξιακό θα είναι και το 8ο, που επίκειται να ανακοινωθεί.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβλεπε ότι δεν θα καταφέρουμε να βγούμε από τα μνημόνια χωρίς νέα μέτρα λιτότητας. Τελικά, πετύχαμε καθαρή έξοδο, έχοντας και ένα μαξιλάρι ρευστότητας άνω των 20 δισ. ευρώ για ώρα ανάγκης!
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβλεπε, κάθε χρόνο, ότι θα αποτύχουμε στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Τελικά, δεν υπήρξε ούτε μία χρονιά που να μην τους ξεπεράσουμε κατά πολύ, χωρίς ποτέ να ληφθούν νέα μέτρα.

Κλείνοντας, να θυμίσουμε ότι έχουμε μπει στο Φλεβάρη του 2019, με πρωθυπουργό Τσίπρα ενώ ο Κ. Μητσοτάκης προέβλεπε πρόωρες εκλογές κάθε 48 ώρες, ήδη από το 2016.

Συμπέρασμα: Δεν θυμάμαι κανέναν άλλον Ελληνα πολιτικό, που να έχει διαψευσθεί τόσο ηχηρά και τόσο οδυνηρά, όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ούτε κάποιον που να έχει ηττηθεί τόσες πολλές φορές στη Βουλή από τον αντίπαλό του. Μήπως θυμάστε εσείς; Ποιον;    

Αρθρο μου στην Kontra News.