Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν πέρασε τέτοια κρίση. Αρα, ποτέ άλλοτε δεν βγήκε από τέτοια κρίση. Αυτό το καλοκαίρι, όμως, αυτό ζούμε. Η χώρα βγαίνει από τη μεγαλύτερη κρίση της Ιστορίας της. Τρέχοντας. Μήπως, λοιπόν, η επόμενη περίοδος είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που παρουσιάστηκε ποτέ στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα;

Λένε ότι, όταν βρίσκεσαι μπροστά σε μεγάλες ευκαιρίες, πρέπει να τις αρπάζεις από τα μαλλιά. Αυτό είναι το συστατικό της επιτυχίας. Αρκεί, βέβαια, να έχεις την ικανότητα να τις «διαβάσεις» και να τις αντιληφθείς, θα συμπλήρωνα εγώ… Και, τώρα, ελάτε να περιγράψουμε την εικόνα στη σημερινή Ελλάδα.

1. ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΡΘΙΑ
Φέτος το καλοκαίρι, η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, αξιοποιώντας το φθηνό χρήμα που εξασφάλισε στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, προκειμένου να πετύχει καθαρή έξοδο στις αγορές. Η συζήτηση για το τι σημαίνει «καθαρή έξοδος» είναι μεγάλη, αλλά καταλήγει στο εξής: Οτι ανακτούμε επιτέλους τη χαμένη μας εθνική κυριαρχία. Και αυτό είναι ένα πρώτο στοιχείο, κομβικό για τη συνέχεια.
Η Ελλάδα ανακαταλαμβάνει το χώρο που της ανήκει στην ευρωζώνη, ως ένα κανονικό μέλος, χωρίς περιοριστική και αυξημένη εποπτεία. Ξαναπαίρνει αυτά που δικαιούται, με κυριότερο την οριστική ρύθμιση του χρέους της. Για πάντα. Για όσο μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Ρύθμιση, που θα εξασφαλίσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, κάθε χρόνο από εδώ και πέρα, για την ενίσχυση της αγοράς και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του Ελληνα.
Αυτά συμβαίνουν ενώ, ήδη, σε συνθήκες ανάπτυξης η οικονομία παράγει πρωτογενές υπερ-πλεόνασμα, με τα λουκέτα –επιτέλους πια- να μειώνονται σταθερά, την ανεργία να μειώνεται δραστικά, το μεροκάματο να αποκαθίσταται σταδιακά.

2. ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Οι Ελληνες παράγουν, δημιουργούν πλούτο, το εγχώριο εθνικό προϊόν αυξάνεται. Πέρυσι περισσότερο από πρόπερσι. Και φέτος περισσότερο από πέρυσι. Η πορεία της χώρας είναι ανοδική. Πέντε συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης είχαμε να δούμε από το 2005 στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Δεκατρία ολόκληρα χρόνια…
Την τελευταία τριετία, επίσης, έχουμε «γράψει» πανευρωπαϊκές πρωτιές στην απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων και έχουμε σπάσει δύο συνεχόμενες φορές το ρεκόρ μας στον τουρισμό. Επίσης, το 2017 σπάσαμε ρεκόρ στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Σαν να επιβεβαιώνεται η θεωρία του ελατηρίου, στον απόλυτο βαθμό! Η οικονομία συμπιέστηκε για πολλά χρόνια και τώρα –αναπόφευκτα, θα σχολίαζε κανείς- αντιδρά. Αυτό περιγράφουν τα νούμερα της οικονομίας. Αυτό θα αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο η κοινωνία, από εδώ και πέρα.
Η χαλάρωση των capital controls, η μείωση των οφειλών του δημοσίου (έως την αποπληρωμή τους), η θετική λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και των οφειλών περιγράφουν το πλαίσιο. Επιπλέον, έρχεται η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις (σε 26% από 29%), καθώς και επιπλέον κίνητρα ώστε οι νέοι να τολμήσουν στο επιχειρείν. Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Κάθε χρόνο. Με μια κυβέρνηση που εμφανίζεται έτοιμη να τα διαχειριστεί.

3. ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ
Δεκατέσσερα περιφερειακά συνέδρια άνοιξαν τη συζήτηση σε όλη την Ελλάδα. Ανάγκες και προτάσεις καταγράφηκαν. Συνέθεσαν το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης, που παρουσίασε επίσημα η κυβέρνηση. Τι είναι αυτό; Η έντυπη αποτύπωση μιας συντεταγμένης και τεκμηριωμένης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη χώρα. Η καταγραφή εκατοντάδων δράσεων που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Από πρακτικά πράγματα, που έπρεπε να έχουν γίνει από δεκαετίες, μέχρι μεγάλα εθνικά σχέδια, που αναβαθμίζουν και «μεγαλώνουν» τη χώρα μας, υπηρετώντας το προφίλ της περιφερειακής δύναμης, που χτίζει υπομονετικά την τελευταία τριετία.
Ολα μπήκαν σε ένα χαρτί. Αξιολογήθηκαν, κοστολογήθηκαν και ιεραρχήθηκαν. Για πρώτη φορά, η χώρα λειτουργεί με μακροχρόνιο σχεδιασμό. Ξέρει τι πρέπει να κάνει και πότε.

4. ΜΕ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΦΙΛ
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, από τον πιο χαμηλόβαθμο ως τον πλέον υψηλόβαθμο, μιλούν για την «ελληνική επιτυχία». Αφενός, γιατί τα νούμερα είναι αμείλικτα υπέρ μας. Αφετέρου, γιατί τους συμφέρει. Ετσι, εκεί που η Ελλάδα ήταν το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, έχει γίνει το σύμβολο της επιτυχίας της ευρωζώνης, που μπορεί να ξεπερνάει προβλήματα και να διαχειρίζεται κρίσεις.
Το ίδιο κλίμα επικρατεί για την Ελλάδα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εμπορίου χαρακτήρισε την Ελλάδα ως έναν απολύτως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, που προσφέρει ευκαιρίες υψηλής κερδοφορίας, τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευτούν οι Αμερικανοί επενδυτές.
Ετσι, φτάνουμε στο σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε.
Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν πέρασε τέτοια κρίση. Συνεπώς, ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν βγήκε από τέτοια κρίση. Αυτό το καλοκαίρι, όμως, αυτό ζούμε. Η χώρα βγαίνει από τη μεγαλύτερη κρίση της Ιστορίας της και, μάλιστα, τρέχοντας.
Μήπως, λοιπόν, η επόμενη περίοδος είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που έχει παρουσιαστεί ποτέ στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα;
Μήπως το καλοκαίρι του 2018 θα το διαβάζουμε στα βιβλία της οικονομικής ιστορίας του μέλλοντος, ως μια χρονιά κομβική για την αναγέννηση της χώρας;
Ας το σκεφτεί ο καθένας ξεχωριστά. Ας σχεδιάσει τις επιχειρηματικές κινήσεις του.
Να θυμόμαστε όλοι, όμως, ότι όταν σου παρουσιάζεται μια ευκαιρία, πρέπει να την αρπάζεις από τα μαλλιά, όπως συμφωνήσαμε στην αρχή. Αρκεί να την αντιληφθείς, καθώς περνά από μπροστά σου…
Και ΤΩΡΑ ξεκινάμε.

Αρθρο μου στη free press εφημερίδα του επιχειρείν «New Times».