Πώς οι παροχές των 800 εκατ. ευρώ μετατρέπονται σε 3,5 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου.

Στις αρχές του 2015, στη ΝΔ περίμεναν ότι ο Τσίπρας δεν θα αντέξει στην εξουσία παρά μονάχα 2-3 μήνες. Ηταν το λεγόμενο «σενάριο της αριστερής παρένθεσης». Τελικά, τριάμισι χρόνια μετά, στη ΝΔ ακόμη βλέπουν τον Τσίπρα να κυβερνά και, μάλιστα, να μοιράζεται με το λαό το όραμά του για την επόμενη πενταετία, στην πρώτη μεταμνημονιακή ΔΕΘ, που ο ίδιος εγκαινίασε.

Για το 2016, στη ΝΔ περίμεναν να ενεργοποιηθεί ο κόφτης, που δήθεν αποτελούσε ένα «μνημόνιο διαρκείας»! Τελικά, το 2016 βγάλαμε πρωτογενές αποτέλεσμα 8 φορές μεγαλύτερο από το στόχο της συμφωνίας, με αποτέλεσμα ο «κόφτης» -που ήταν, να θυμίσουμε, ελληνική πρόταση- να λειτουργήσει σαν ένας κανονικός κόφτης λιτότητας, προς όφελος του ελληνικού λαού.

Το 2017, στη ΝΔ περίμεναν ότι θα έχουμε ύφεση στην οικονομία. Τελικά, όλο το 2017 έτρεξε με ανάπτυξη. Με ανάπτυξη τρέχει και το 2018. Και το 2019 και το 2020 και για πολλά χρόνια ακόμη η οικονομία θα τρέχει με ανάπτυξη, παρεμπιπτόντως…

Κατά την τρίτη αξιολόγηση, στη ΝΔ περίμεναν ότι -επειδή η Γερμανία αντιδρούσε- τελικά η ελληνική κυβέρνηση δεν θα εξασφάλιζε την οριστική ρύθμιση του χρέους, έτσι ώστε να θεωρηθεί βιώσιμο για τις αγορές. Τελικά, με τα μέτρα ρύθμισης χρέους που συμφωνήθηκαν, σε συνδυασμό με το μόνιμο μηχανισμό που θέτει ανώτατο πλαφόν αποπληρωμών ανά έτος, το ελληνικό χρέος θεωρείται επιτέλους και πάλι βιώσιμο από τους πάντες.

Φέτος, το 2018, στη ΝΔ περίμεναν ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε να πετύχει καθαρή έξοδο στις αγορές, δηλαδή να εξέλθει του τελευταίου προγράμματος χωρίς νέες δεσμεύσεις και μέτρα. Τελικά, η Ελλάδα επιδίωξε και πέτυχε καθαρή έξοδο, εξασφαλίζοντας ρευστό για μια διετία -και βάλε- στα ταμεία της, στο πλαίσιο της φθηνής χρηματοδότησης του τρίτου προγράμματος.

Και το καλύτερο έρχεται τώρα…

Στη φετινή ΔΕΘ, στη ΝΔ περίμεναν ότι ο Τσίπρας θα ανακοινώσει φιλο-λαϊκά μέτρα ύψους 800 εκατ. ευρώ, όσο είναι το δημοσιονομικό περιθώριο του 2019. Τελικά, όμως, ακούσανε τον Τσίπρα να ανακοινώνει φιλο-λαϊκές κοινωνικές ενισχύσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ… και δεν μπορούν ακόμη να συνέλθουν. Για άλλη μια φορά, ο 40άρης  Τσίπρας έβαλε τα γυαλιά στους δήθεν άριστους πολιτικούς από τα τζάκια, που έμαθαν πολιτική σε έναν πανάκριβο καναπέ.

Το πώς πέτυχε να διευρύνει το καλάθι των εξαγγελιών του στη ΔΕΘ ο Τσίπρας, είναι ένα πραγματικό διαπραγματευτικό αριστούργημα, ειδικά αν καταφέρει να τα περάσει όλα αυτά με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, στοιχείο που θα αποτελέσει και το κερασάκι στην τούρτα. Μια τούρτα τριώροφη, αφού χτίστηκε με τα υπερ-πλεονάσματα τριών ετών μαζί! Και αυτό ακριβώς είναι το νέο μεγάλο διαπραγματευτικό κόλπο του Ελληνα πρωθυπουργού, που λίγες μέρες μετά το διάγγελμά του για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι που είχε πει τότε: ότι η μάχη συνεχίζεται και ότι οι πολυμήχανοι Ελληνες έχουν και άλλες προκλήσεις να αντιμετωπίσουν.

Με απλά λόγια, το σκεπτικό του Ελληνα πρωθυπουργού είναι το εξής: Εφόσον με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα όλες οι πλευρές συμφωνήσαμε ότι ισχύουν τα συγκεκριμένα νούμερα, τότε και εγώ μπορώ να σχεδιάσω την κοινωνική μου πολιτική πάνω ακριβώς σ’ αυτά τα συμφωνημένα νούμερα. Και αυτά τα νούμερα προσφέρουν μέχρι το 2022 ένα δημοσιονομικό χώρο (που πηγάζει από τα υπερ-πλεονάσματα τριών ετών) ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Ετσι ανακοινώθηκαν φοροελαφρύνσεις, ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας στους αδύναμους, μείωση εισφορών και ΕΝΦΙΑ, ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Επειδή μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα υπερ-πλεονάσματα των επόμενων τριών ετών. Και που καμία σχέση δεν έχουν, βέβαια, με τις περικοπές των συντάξεων (για το 2019) και τη μείωση του αφορολόγητου (για το 2020), που επίσης η κυβέρνηση προτίθεται –κατά δημόσια δήλωσή της- να ακυρώσει, αφού οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύουν ότι είναι παντελώς αχρείαστες οι περικοπές για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Οι στόχοι επιτυγχάνονται, οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο και, επιτέλους, τώρα αρχίζει να αποζημιώνεται η ελληνική κοινωνία. Και άντε μετά η ΝΔ να πείσει ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν χειρότερα. Με έξι συνεχόμενα τρίμηνα σε ανάπτυξη και με δραστική μείωση της ανεργίας, χρόνο με το χρόνο.

Είναι αστείο και να συζητάμε, πια, για τους καταστροφολόγους και την αξιοπιστία τους. Πιο χρήσιμο θα είναι να τους ακούσουμε προσεκτικά, να καταλάβουμε αν έχουν συνέλθει από το τετραπλό ΣΟΚ που τους προκάλεσε ο Τσίπρας με τα φιλο-λαϊκά μαθηματικά του, που εκείνοι δεν μπορούσαν καν να φανταστούν ότι υπάρχουν…

Διαβάστε το άρθρο στο χρηματοικονομικό portal Euro2day.gr.

https://www.euro2day.gr/specials/opinions/article/1635224/to-tetraplo-sok-poy-prokalese-pali-o-tsipras.html