Είναι αποκλειστικά στο χέρι μας αυτή η επόμενη μέρα να είναι η καλύτερη στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Μόλις αφήσουμε τη μιζέρια πίσω μας και συνειδητοποιήσουμε τη μεγάλη ευκαιρία που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή, θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα. Το δεύτερο θα έρθει μόνο του.

Η επόμενη μέρα είναι εδώ, ξεκίνησε.

Εξι συνεχόμενα τρίμηνα με ανάπτυξη είχαμε να δούμε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από την περίοδο 2005-2006. Η ανεργία μειώνεται, όλοι οι θεμελιώδεις δείκτες αυξάνονται. Βιομηχανική παραγωγή, κατανάλωση νοικοκυριών, λιανεμπόριο βρίσκονται σε ανοδική τροχιά. Οι επενδύσεις πέρυσι σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας.

Το ξεκάθαρα θετικό οικονομικό περιβάλλον είναι εδώ και αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία. Δεν συνεπάγεται, όμως, ότι έχει φτάσει και στο σημείο να είναι αισθητό στην καθημερινότητα του κάθε ενός Ελληνα πολίτη. Και αυτό το γνωρίζει, καλύτερα από όλους, ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Αυτό ακριβώς αφορούσε το όραμα για την επόμενη μέρα που παρουσίασε από το βήμα της φετινής ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας:

Πρώτος πυλώνας, η ανάκτηση της εργασίας. Εκεί, ο στόχος δηλώθηκε ξεκάθαρα: «Να γίνει η Ελλάδα το νέο παγκόσμιο πρότυπο, το νέο εναλλακτικό παράδειγμα ανάπτυξης και ευημερίας. Να εγγυηθούμε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβής για όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες».

Με απλά λόγια, να επιβεβαιωθεί έμπρακτα ότι η αύξηση των μισθών δεν αποτελεί ανάχωμα στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αντίθετα, συνιστά κίνητρο για την ποιοτική αναβάθμιση παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, που υπηρετεί θετικά την ανταγωνιστικότητα και την πορεία των επιχειρήσεων. Κάτι που απέδειξε, ήδη, το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία επίσης βγήκε από μνημόνιο και αύξησε τον κατώτατο μισθό, με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της.

Σε αυτό το πλαίσιο καταργείται ο υποκατώτατος μισθός και αυξάνεται ο κατώτατος, με ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, επιδότηση του συνόλου των εισφορών για νέους μισθωτούς έως 25 ετών καθώς και μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις κατά 4% σε βάθος τετραετίας. Το σχέδιο έχει στόχο να μην υπάρξει η παραμικρή ανάσχεση στην καθοδική πορεία της ανεργίας, η οποία εκτιμάται ότι θα κινείται κάτω από το 10% σε βάθος πενταετίας, βάσει των αποτελεσμάτων των τελευταίων τριών ετών.

Δεύτερος πυλώνας, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Ο πήχης τέθηκε στην οικοδόμηση ενός ισχυρού, αποτελεσματικού και αξιόπιστου κοινωνικού κράτους, που με τη λειτουργία του θα αμβλύνει τις ανισότητες στην κοινωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση, προσλαμβάνονται 7.500 εκπαιδευτικοί και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, τόσο για την ειδική αγωγή στα δημόσια σχολεία, όσο και για την ενίσχυση του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι», που αφορά σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Επίσης, ενισχύεται το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 300.000 οικογένειες. Επιπλέον, προβλέπεται μείωση των συντελεστών ΦΠΑ (του μεγάλου από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%), που–ως ελάφρυνση έμμεσου φόρου- θα ευνοήσει περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, καθώς επίσης δρομολογείται ήδη από το 2019 μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει μεσοσταθμικά στο 30%, ενώ άμεσα καταβάλλονται αναδρομικά σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο αποκατάστασης μνημονιακών αδικιών.

Τρίτος πυλώνας, η εμβάθυνση της Δημοκρατίας στον τόπο. «Πυρηνικό ρόλο» έχουν στο σχεδιασμό του πρωθυπουργού για τη μετα-μνημονιακή Ελλάδα οι θεσμικές τομές με στόχο να υπηρετήσουν την εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, στοιχείο απαραίτητο για τη δημοκρατική λειτουργία. Αυτό, αλλιώς, λέγεται και κάθαρση. Και δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα επ’ αυτού. Με την ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας μετά την έξοδο από τα μνημόνια, που εγγυάται την απρόσκοπτη εξέλιξη της ελεγκτικής διαδικασίας πέρα από πολιτικές παρεμβάσεις, οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο αναμένονται καταιγιστικές.

Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου, έτσι όπως παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Πολιτικά στοιχήματα και στόχοι, που πραγματικά αλλάζουν την Ελλάδα, ανοίγοντας την πόρτα για μια καλύτερη επόμενη μέρα. Μια επόμενη μέρα, που βρίσκει τη χώρα σε ράγες ανάπτυξης, καινοτομίας, νέων τεχνολογιών, διεθνούς αναγνώρισης.

Η απόλυτη επιτυχία τόσο του περιπτέρου 13 (ΗΠΑ, τιμώμενη χώρα) όσο και του περιπτέρου 12 (με τις 120 ελληνικές start up καινοτόμες εταιρείες) στο χώρο της 83ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης αυτό αποδεικνύει, αυτό συμβολίζει.

Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα.

Και είναι αποκλειστικά στο χέρι μας αυτή να είναι η καλύτερη στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Μόλις αφήσουμε τη μιζέρια πίσω μας και συνειδητοποιήσουμε τη μεγάλη ευκαιρία που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή, θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα. Το δεύτερο θα έρθει μόνο του.

Αλλωστε, την επόμενη μέρα αναμένεται να κάνουμε όχι απλά βήματα, αλλά άλματα μπροστά. Αρα, όσοι δεν αντιληφθούν πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, κινδυνεύουν να μείνουν χιλιόμετρα πίσω, να βλέπουν στο βάθος να απομακρύνεται το τελευταίο βαγόνι του τρένου της αξιοπιστίας τους.

Αρθρο μου στην εφημερίδα Κυκλαδική.