Τελικά, πότε θα γίνουν οι εκλογές;

Αν ρωτούσαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν ανέλαβε Πρόεδρος της ΝΔ, αρχές του 2016, θα μας απαντούσε ότι θα γίνουν μέχρι το τέλος της άνοιξης εκείνης της χρονιάς. Το πολύ. Ηταν η περίοδος της πρώτης δύσκολης αξιολόγησης, που η ΝΔ έλεγε ότι δεν θα κλείσει. Τελικά, έκλεισε. Όταν τον ρωτούσαν το φθινόπωρο του ίδιου έτους, απαντούσε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει Χριστούγεννα.

Οταν τον ρωτούσαν στις αρχές του 2017, έλεγε ότι εκείνη η χρονιά ήταν εκλογική. Οτι, δηλαδή, ο Τσίπρας θα εξαναγκαζόταν σε εκλογές μέσα σε λίγους μήνες. Και, όταν τον ρωτούσαν το καλοκαίρι, αν εμμένει στην ίδια πρόβλεψη, εκείνος απαντούσε τελείως καταφατικά. Μάλιστα, στελέχη του αράδιαζαν και ημερομηνίες στις εμφανίσεις τους. Κατά το φθινόπωρο του 2017, πάλι τα ίδια: Οτι η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει να κάνει Χριστούγεννα.

Ετσι, πέρασε και ο χειμώνας και έφτασε η άνοιξη του 2018. Τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχιζε να προβλέπει πρόωρες εκλογές από ώρα σε ώρα. Μετά, βγήκαμε από τα μνημόνια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμενε να ζητάει εκλογές. Μέχρι που φτάνουμε στο σήμερα, που ο Πρόεδρος της ΝΔ ακόμη αναζητά εναγωνίως πρόωρες εκλογές. Βέβαια, πλέον ξέρει ότι δεν τον πιστεύει κανείς. Οπως, άλλωστε, δεν το πιστεύει ούτε ο ίδιος.

Η τελευταία ευκαιρία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η στάση του συγκυβερνήτη, Πάνου Καμμένου, που από το καλοκαίρι είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν ψηφίζει τη συμφωνία των Πρεσπών. Επομένως, κάνοντας τη βολική ανάλυση, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει και πρόωρες εκλογές. Ομως, μετά το περίφημο υπουργικό της Τρίτης (που, κατά την άποψή μου, θα το μνημονεύσουμε πολλές φορές στο μέλλον) κατέστη απολύτως σαφές ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει στα σοβαρά. Διότι, ακόμη και αν δεν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, οι ΑΝΕΛ σε καμία περίπτωση δεν θα ψηφίσουν υπέρ της πτώσης της κυβέρνησης Τσίπρα, συμπλέοντας με τη ΝΔ σε μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει καθαρά από τα συμφωνηθέντα στο υπουργικό.

Εφόσον ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη διαβεβαίωση και ο συγκυβερνήτης την παρέσχε, τότε οι υπολογισμοί μόνο σε ένα αποτέλεσμα καταλήγουν, είτε ακολουθήσουμε την αφαίρεση είτε την πρόσθεση. Με απλά λόγια, ούτε πρόταση μομφής μπορεί να ευδοκιμήσει, ούτε ενδεχόμενη πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να αποτύχει. Στη φαρέτρα του Τσίπρα και τα δύο όπλα, το ένα επιθετικό και το άλλο αμυντικό. Ομως, εξίσου αποτελεσματικά και τα δύο, εξασφαλίζουν τη μακροημέρευση αυτής της κυβέρνησης τουλάχιστον για όσο χρειάζεται ακόμα. Οσο χρειάζεται, δηλαδή, για να ψηφιστεί η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των εισφορών, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση της φορολογίας, αλλά -και κυρίως- για να προχωρήσει η κάθαρση, που τόση ανάγκη έχει ο τόπος.

Και τότε, αφού θα έχουν γίνει όλα αυτά, σε ένα νέο περιβάλλον που θα δώσει στην τσέπη του Ελληνα να καταλάβει την έξοδο από τα μνημόνια, την τελική απόφαση αποχώρησης ή μη από την κυβέρνηση θα την πάρει ο Πάνος Καμμένος. Ομως, να το ξαναπούμε, τότε θα βρισκόμαστε σε ένα νέο περιβάλλον. Στο οποίο θα φτάσουμε οι Ελληνες, ακριβώς επειδή αυτή τη στιγμή τη χώρα κυβερνούν δύο έντιμοι άντρες.

Δεν σκέφτονται το ίδιο. Ομως, και οι δύο σκέφτονται το καλό της πατρίδας.

Δεν είναι γάμος. Είναι σύμφωνο συμβίωσης. Ενα πολιτικό σύμφωνο συμβίωσης, εξαρχής με ημερομηνία λήξης, που όμως εκτελείται καλόπιστα και θα συνεχίσει να εκτελείται έως ότου αντέχουν οι συγκυβερνήτες. Εξαντλώντας πολλές φορές τα όριά τους, προσωπικά και κομματικά.

Πρέπει να ψηφιστούν τα θετικά αντίμετρα που εξασφάλισε η κυβέρνηση. Πρέπει να ακυρωθεί η περικοπή των συντάξεων. Πρέπει να μάθουμε πόσοι και ποιοι τα πήραν από τη Novartis, αν τα πήραν κάποιοι. Μετά, υπάρχει χρόνος να εκφραστούν οι διαφορές. Η μάχη δεν τελείωσε ακόμα. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν οι δυο τους, Αλέξης και Πάνος, τόσο στα κόμματά τους όσο και στην κοινωνία. Και, όποιος θέλει, το ακούει. Υπάρχει, βέβαια, και η επιλογή να κάνεις ότι δεν το άκουσες και να συνεχίσεις να ζητάς εκλογές. Μην το γελάτε καθόλου…

Αρθρο μου στο eklogika.gr.

https://www.eklogika.gr/articles/Ena_politiko_symfono_symbioshs_metaxi-dyo_entimon-andron/&fbclid=IwAR0oVqT7iEFhahB6qeAx4477e0Q2JWgm8GbfRkCd9qxVI38po87n9Iy_b9k