Πρώτον, συμμετέχεις σε ένα ρεκόρ.
Και φέτος, η Ελλάδα προβλέπεται να καταγράψει ιστορικά υψηλά ποσοστά στον τουρισμό! Εφόσον, λοιπόν, διαβάζεις αυτές τις γραμμές, ταξιδεύοντας από ή προς τα ελληνικά νησιά, από μία άποψη είσαι και εσύ ένα κομμάτι αυτού του ρεκόρ.
Eπίσης, ταξιδεύεις στη χώρα που διεθνώς αναγνωρίζεται, πλέον, ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η ενεργητική εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με το διακρατικό ενεργειακό σχεδιασμό που ήδη υλοποιείται μέσω της διπλωματίας των αγωγών και όχι μόνο, καθιστούν την Ελλάδα μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιφερειακή δύναμη σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή για το παγκόσμιο γεωστρατηγικό γίγνεσθαι.
Η Ελλάδα εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση εντατικά, καταφέρνοντας επιτέλους – μετά από μία μακρά περίοδο αρνητικής προβολής – να καλλιεργήσει ξανά στην παγκόσμια κοινότητα το θετικό αίσθημα της σταθερότητας και ασφάλειας. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύουν οι επιδόσεις των τελευταίων ετών: Οι τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα ως τον πλέον ασφαλή προορισμό σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη, για να κάνουν τις διακοπές τους με τις οικογένειές τους, περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν!
Tο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας το είδαμε ήδη από το 2016, όταν ο τουρισμός έσπασε ρεκόρ και, μάλιστα, με το προσφυγικό σε πλήρη έξαρση και με την Ελλάδα σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο όλο σκηνικό. Και όμως, η διαχείριση του ζητήματος ήταν τέτοια, ώστε τα συνολικά νούμερα να καταγράψουν, τελικά, ένα ιστορικό ρεκόρ στο τέλος του έτους.
Το κλίμα ασφάλειας συντηρήθηκε και ενισχύθηκε το 2017, όταν έσπασε ρεκόρ εκ νέου ο ελληνικός τουρισμός. Έχοντας, μάλιστα, το σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης σε πλήρη ανάπτυξη, στο σύνολο πλέον της ελληνικής επικράτειας – με ειδική επιβάρυνση, βέβαια, σε ελληνικά νησιά. Και όμως, οι νησιώτες ανταποκρίθηκαν, η ελληνική κοινωνία στη συντριπτική της πλειονότητα ανταποκρίθηκε, ο ελληνικός λαός διαχειρίστηκε και αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη. Και έσπασε το ρεκόρ ξανά, στο τέλος.
Το κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας διατηρείται και φέτος, παρά τις προκλήσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση, σε χρόνο μάλιστα απολύτως κρίσιμο, ενόψει και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.
Όμως, από ό,τι φαίνεται – τελικά – αυτό το καλοκαίρι είναι μαγικό. Και τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό.
Γιατί αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια. Βγαίνει από την αυξημένη εποπτεία, που αφαιρούσε ένα μεγάλο μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας (αν θέλουμε να επιλέξουμε μια ευγενική διατύπωση).
Η Ελλάδα γίνεται ξανά μία κανονική χώρα-μέλος της ευρωζώνης, όπως αποφάσισε να είναι. Παύει να αποτελεί το πείραμα των πιο ακραίων λογικών λιτότητας που σχεδιάστηκαν ποτέ για χώρα του δυτικού κόσμου, όπως υπήρξε στο παρελθόν. Όλα αυτά τελειώνουν φέτος, τώρα, αυτό το μαγικό καλοκαίρι.
Η Ελλάδα ξανασηκώνει το κεφάλι.
Σταθερά, πλέον, μειώνεται η ανεργία και ανοίγουν νέες επιχειρήσεις. Πέρυσι αυξήθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις. Το ίδιο θα γίνεται κάθε χρόνο, από εδώ και πέρα.
Η ελληνική οικονομία πήρε μπρος.
Το 2017 πέτυχε υπερπλεόνασμα σε συνθήκες ανάπτυξης. Το ίδιο θα συμβαίνει και τα επόμενα χρόνια. Οι καταθέσεις επιστρέφουν, σταδιακά αλλά σταθερά, στις ελληνικές τράπεζες, τη στιγμή που η χώρα τερματίζει πρώτη σε όλη την Ευρώπη σε ό,τι αφορά την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων.
Η Ελλάδα έχει μπροστά της τη μεγάλη ευκαιρία.
Το χρέος ρυθμίζεται, η οικονομία αναπτύσσεται, η απασχόληση αυξάνεται και, πλέον, μετά από πολλά μαύρα χρόνια, η Ελλάδα εξαρτάται και πάλι από τους Ελληνες. Είναι στο χέρι των ανθρώπων της να κάνουν ξανά την Ελλάδα να πετάξει. Να κάνουν ξανά την Ελλάδα σύμβολο υπερηφάνειας, αξιοπρέπειας και δημοκρατίας, στα πέρατα του κόσμου.
Μπορεί να ακούγεται κλισέ ή πομπώδες, αλλά είναι πραγματικό. Τώρα που η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια, τώρα που αλλάζει σελίδα η Ιστορία, οι Έλληνες έχουμε το μεγάλο δικαίωμα αλλά και τη μεγάλη ευθύνη, το μεγάλο στοίχημα αλλά και το μεγάλο χρέος απέναντι στα παιδιά μας. Αυτή τη φορά, να τα κάνουμε καλύτερα από πριν. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Μα, είναι μαγικό αυτό το καλοκαίρι…

Αρθρο μου στο Nisos Magazine, τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2018.

https://nisosmagazine.com/to-magiko-kalokairi-tou-2018/