Το 2018, σε σχέση με πέρυσι, έχουμε περισσότερες ΑΕ, περισσότερες ετερόρρυθμες (ΕΕ), περισσότερες ομόρρυθμες (ΟΕ), θετικό ισοζύγιο στις ατομικές και στις ΕΠΕ, θετική (συνεχιζόμενη) έκρηξη στις ΙΚΕ. Ολες οι κατηγορίες με θετικό πρόσημο.

Το 92% των Ελλήνων CEOs προβλέπει αύξηση των ακαθάριστων εσόδων και αύξηση των εργαζομένων στις εταιρείες τους την επόμενη τριετία. Τέσσερις στους 5 Ελληνες CEOs σήμερα θεωρούν ότι ανοίγονται προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεών τους. Και το πιο σημαντικό; Πλέον, οι Ελληνες CEOs εκφράζουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τις προοπτικές ανάπτυξης των κλάδων τους, από τους ξένους.

Ολα αυτά δεν αποτελούν εσωτερικές ανομολόγητες φαντασιώσεις κάποιου παθιασμένου Ελληνα οικονομικού αναλυτή. Είναι τα πραγματικά, δημοσιευμένα συμπεράσματα που κατέγραψε πρόσφατα η 4η έρευνα CEO Outlook της KPMG.

Κατόπιν τούτων, σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα του 2018:

– Στην Ελλάδα, όπου όλο και λιγότερες επιχειρήσεις κλείνουν. Το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι διαγραφές επιχειρήσεων από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) έφτασαν τις 9.157. Την ίδια περίοδο πέρυσι (2017) οι διαγραφές ήταν 14.558. Διαγράφηκαν 5.401 λιγότερες επιχειρήσεις. Μείωση λουκέτων 37%.

– Στην Ελλάδα, όπου όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ανοίγουν. Το πρώτο εξάμηνο του 2018, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ ήταν 4% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Και πέρυσι ήταν αυξημένες 8% από πρόπερσι.

Το 2018, σε σχέση με πέρυσι, έχουμε περισσότερες ΑΕ, περισσότερες ετερόρρυθμες (ΕΕ), περισσότερες ομόρρυθμες (ΟΕ), θετικό ισοζύγιο στις ατομικές και στις ΕΠΕ, θετική (συνεχιζόμενη) έκρηξη στις ΙΚΕ. Ολες οι κατηγορίες με θετικό πρόσημο.

Μια νέα γενιά Ελλήνων μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών δημιουργείται αυτή τη στιγμή. Μια νέα φουρνιά, που –ευτυχώς ή δυστυχώς- έμαθε από την αρχή στα δύσκολα, αφού κλήθηκε να πρωτοδράσει μέσα στην κρίση. Κάποιοι τα παράτησαν. Οι περισσότεροι όχι. Έκαναν υπομονή, εξοπλίστηκαν (με σπουδές και εμπειρία), δυνάμωσαν (με καινοτόμες εφαρμογές και δικτύωση), περίμεναν την ευκαιρία. Και η ευκαιρία είναι τώρα, εδώ, στην Ελλάδα του 2018. Όπου ο όρος «ελληνική επιχειρηματικότητα» ξανα-αποκτά ουσία.

Αφετηρία ίδια για όλους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει σαφή τοποθέτηση υπέρ της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Την περιγράφει ανάγλυφα η συνολική διαχείριση των κονδυλίων ΕΣΠΑ, με κεντρικό στόχο να ωφεληθούν περισσότεροι –σε σχέση με το παρελθόν- επιχειρηματίες. Αφαιρείται κομμάτι από το μπάτζετ των μεγάλων και προστίθεται στο ταμείο των μικρομεσαίων. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής βλέπουμε στα στοιχεία του ΓΕΜΗ.

Ο νέος επιχειρηματίας αρχίζει και βρίσκει διέξοδο στην αγορά. Η κυβέρνηση υποδέχεται το νέο ρεύμα ενεργών και επιθετικών ως επί το πλείστον επιχειρηματιών, με κίνητρα, δημιουργία κατάλληλων συνθηκών και, κυρίως, την προστασία του γενικότερου πλαισίου, με όρους διαφάνειας και τραπεζικής ισότητας. Πλέον, ο Ελληνας επιχειρηματίας ξέρει ότι όσες δυνατότητες χρηματοδότησης έχει ο ανταγωνιστής του (ακόμη και αν είναι κομματικό στέλεχος, με γνωριμίες και υψηλές δημόσιες σχέσεις) έχει και ο ίδιος. Κι ας μην έχει κάνει ούτε μία πολιτική χειραψία στη ζωή του. Τα δάνεια «με τον αέρα» και τις κοινωνικές συστάσεις, τελειώσανε. Η αφετηρία είναι η ίδια για όλους, τουλάχιστον από κρατική σκοπιά.

Η περικοπή των χρηματοδοτικών προνομίων που απολάμβαναν κάποιοι «εκλεκτοί» όμιλοι, βαφτίστηκε στον πολιτικό διάλογο «κυβερνητική έχθρα για την επιχειρηματικότητα». Είναι η λογική που βγάζει τον τίτλο από τους λιγότερους, όπως βλέπουμε συνέχεια στις οθόνες μας. Από την πλευρά των περισσότερων, πάντως, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

Επανέρχεται η μεσαία τάξη.

Το κράτος προστατεύει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στοχεύοντας στην επαναφορά της μεσαίας τάξης (όπως τη λέγαμε παλιά). Αυτής που τα χρόνια των μνημονίων διαλύθηκε. Εκεί στοχεύουν οι πρώτες φορο-ελαφρύνσεις, προερχόμενες από το υπερ-πλεόνασμα της οικονομίας. Για τις επιχειρήσεις, ο συντελεστής 29% θα μειωθεί στο 26%. Σε συνδυασμό με την τόνωση της κατανάλωσης, που ήδη καταγράφεται το 2018, θα βελτιωθεί επιτέλους αισθητά το κλίμα.

Επιπλέον, ο αγώνας για τη μείωση της γραφειοκρατίας συνεχίζεται με ψηφιακά όπλα και με τη διασύνδεση των υπηρεσιών. Οι δε Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η λογική των οποίων διαπερνά οριζόντια την κυβερνητική νοοτροπία, υποστηρίζουν περαιτέρω τους μικρομεσαίους.

Βέβαια, από τη θεωρητική σύλληψη ως την πρακτική εφαρμογή εκ μέρους των υπηρεσιών, αναμφισβήτητα υπάρχει απόσταση. Ομως, η διαδρομή έχει ξεκινήσει….

Και στο τέλος της έχει φως. Που γράφει: restart.

Αρθρο μου στους New Times του Σπύρου Κτενά.